- Visual Tastes -

Pizza med prosciutto crudo och buffelmozzarella

Häromkvällen skulle vi ha några vänner på besök och jag funderade hela dagen på vad jag skulle ha tid och ork att laga efter jobbet. Något riktigt gott, fräscht och som går snabbt att laga ville jag ha. Pizza kom jag att tänka på, då jag alltid har velat testa Leila Lindholms pizzarecept från hennes bok One more slice. Å gott blev det, riktigt gott! Den här pizzan var så långt ifrån överfyllda, tjocka, gratängostspizzor som man kan komma. Har ni inte testat att göra pizza med färsk mozzarella så måste ni verkligen göra det. Gudomligt. Det var helt tyst vid bordet när alla högg in och vi bara njöt och var 100% koncentrerade på maten. Sedan började vi alla skratta av hur seriöst vi tog oss an pizzabitarna, men är man matälskare så är man!

Pizzadeg a la Leila Lindholm

Till 2 stora pizzor

 • 15 g färsk jäst
 • 3 dl jummet vatten
 • 2 tsk strösocker
 • 1 tsk flingsalt
 • 2 msk olivolja
 • 1 dl durumvete
 • 5-6 dl vetemjöl special

Smula sönder jästen i en bunke och och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvetet och vetemjölet lite i taget och knåda degen i maskin eller på ett mjölat bakbord i ca 10 min tills degen är elastisk. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min. Har degen inte växt särskilt mycket på den tiden så kan det bero på t ex vilken temperatur man har hemma, låt degen stå tills den verkligen växt även om det tar längre tid än angivet. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på ett mjölat bakbord. Smaksätt med fyllning och grädda i ugn i ca 5 min i 250 grader.

Tomatsås a la Gabriella

Räcker till 4 stora pizzor

 • 1 schalottenlök
 • 1 vitlök
 • 400g krossade tomater av märket Mutti
 • en näve grovt hackade basilikablad
 • socker eller balsamvinäger
 • olivolja
 • salt och svartpeppar

Hacka löken smått och fräs i olivolja i ca 5 min. Häll ner tomaterna och låt såsen koka i ca 15 min. Blanda ner basilikan och koka i ytterliggare 5-10 min. Smaka av med socker eller balsamvinäger, salt och peppar.

Fyllning

 • Prosciutto crudo
 • Svarta oliver
 • Sardeller, hela eller hackade
 • Buffelmozzarella
 • Parmesanost
 • Basilika (läggs på efter gräddning)

Fyllning – mer barnvänlig version

 • Färska champinjoner
 • Hackad rökt skinka
 • Mozzarella
 • Basilika, oregano eller rosmarin

About these ads

Ett svar

 1. Ping: Tomatsås | Gabriella´s MAT

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 119 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com