– Visual Tastes –

Spagetti Bolognese

Jag tror att varje familj under årens lopp har utvecklat ett eget recept för köttfärssås. Denna unika köttfärssås kan sedan sammanfatta lite hela stilen på familjens matlagning. Vissa gillar kryddstarkt – spiskummin, chili, vitlök och chayennepeppar. Andra tycker om enkla smaker, örter och tomater. Vissa gör en köttig, tjock gryta,medan andra gillar mycket sås och sånt. Vissa vill ha i cremé fraiché eller turkisk yoghurt, andra kör med grädde och några vill inte ha i någon mjölkprodukt alls. Hemma hos min familj så gjorde vi ofta storkok av köttfärssås, det är ju bra att göra lunchlådor av osv. Det blev ofta mer sås än kött och överkryddat. Ibland smakade det mer som kattmat och ibland blev det fantastiskt. Min sambo gör sin familjs variant; gräddfritt, köttigt och smak av örter. Det är min nuvarande favorit, särskilt när hans mamma gör den.  En köttfärssås utan grädde var något nytt för mig och kanske är det inte så vanligt i vårt gräddälskande land. Nyttigare är det ju, och det kan vara behövligt när man älskar att laga och äta mat. Matmatmat! Här är den köttfärssås som vi gör:

Till 3 portioner

  • 400g blandfärs
  • 1 lök
  • 2 vitlökar
  • 400ml krossade tomater (jag rekommenderar märket Mutti, inga tillsatser och riktigt god smak)
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljong
  • 2 lagerblad
  • oregano eller timjan, färsk eller torkad
  • socker, salt & svartpeppar

Hacka lökarna fint. Hetta upp en stekpanna med olja och fäs dem i några minuter utan att de får färg. Tillsätt köttfärsen, lagerblad och önskad ört, finfördela färsen medan den bryns. Tillsätt tomaterna och vattnet när färsen fått färg. Tillsätt köttbuljong och låt sjuda i ca 20 min. Nu ska köttfärssåsen ha kokat ihop och blivit tjock, inte för torr och inte för vattnig. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar. Servera med spagetti och parmesanost.

Ett svar

  1. Ping: Middagar med Köttfärs kan bli riktigt bra – Dinners with Minced Meat can be pretty great « Gabriella's MAT

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 121 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com