– Visual Tastes –

SUSHI – Nori Maki – Sushirolls

I helgen så bjöd vi några vänner på sushilunch. Trixet tycker jag är riset, det ska bli klibbigt, men inte för klibbigt för då suger det inte upp soyasåsen. Låt det inte inte överkoka så blir det bra. Du kan variera fyllningen precis efter smak, och det behövs inte så mycket av varje ingrediens. Jag tycker om att ha wasabi och en sträng majonäs i alla rullar, sedan varierar jag fyllningen lite som jag vill. Det kan inte bli fel, allt är ju gott! Till sushin gjorde alla sin egen dipp av sojasås, wasabi och ingefära, det är bra om varje gäst har sin egen skål att blanda i efter smak. Till detta drack vi ett mycket gott vitt vin, Simonsig – Chenin Blanc. Har ni inte testat att göra egen sushi än så våga, det är roligt, kan göras tillsammans med gästerna och blir en mycket fräsch, god och vacker middag!

Till 4 personer

Ris

 • 500g sushiris
 • 7,5 dl vatten
 • 4 msk risvinäger
 • 2 msk strösocker
 • 1 tsk salt

Skölj riset noga i ljummet vatten, täck riset med ljummet vatten och låt stå i 20 min. Byt vatten och koka upp, låt sjuda försikigt i 10 min. Under tiden koka upp socker, salt och risvinäger. Häll över det färdiga riset och låt svalna, låt det stå minst 30 min innan du börjar sätta ihop sushin.

-english-

This weekend we invited some friends over for a sushi lunch. The hard part is the rice, it needs to be sticky, but not too sticky. Don’t over cook it and it will be good. You can vary the filling precisly according to your won taste, and you don’t need a lot of every ingredient. I like to have wasabi and mayonnaise in all the rolls, but apart from that there are no rules regarding the filling. Play around with combinations, it can not go wrong, because everything tastes good! When you serve, give each guest a bowl of their own to mix the soysauce in, with ginger and wasabi. With the sush we drank a very good white wine, Simonsig – Chenin Blanc. If you haven’t tried to make your own sushi yet so dare, it’s fun and can be done together with the guests and you’ll have a very fresh, tasty and beautiful dinner!

For 4 people

For the rice

 • 500g sushi rice
 • 7.5 cups water
 • 4 tablespoons rice vinegar
 • 2 tablespoons granulated sugar
 • 1 teaspoon salt

Wash the rice thoroughly and cover the rice with warm water and let stand for 20 minutes. Change the water and bring it to a boil, simmer for 10 minutes. Meanwhile, boil the sugar, salt and rice vinegar. Pour the mix on the finished rice and let cool, let it stand at least 30 minutes before you start to assemble the sushi.

Fyllning

 • 1 pkt, 10 ark av rostat sjögräs – nori
 • 1 tub wasabi
 • 1 flaska soyasås, jag tycker det godaste till sushi är av märket KIKKOMAN
 • 1 avokado
 • 1 halv gurka
 • 2 morötter
 • 1 pkt crabsticks
 • 1 burk tonfisk
 • sesamfrö
 • majonäs
 • 200g rökt lax eller färsk, men färsk behöver ha varit fryst i minst 3 dagar
 • 2 ägg + 1 msk soyasås + 1 msk risvinäger = stek till tunn omelett

Skär alla grönsaker i tunna strimlor, lika långa som sjögräsarket är. Stek omeletten, låt svalna och skär i strimlor. Lägg ut din bambumatta, lägg på ett ark sjögräs, täck med ett tunt lager ris men spara en halv cm utan ris i översta kanten. Riset är lättast att trycka ut för hand med vattendoppade fingrar. Lägg en tunn sträng med wasabi och majonäs i kanten närmast dig, lägg på valfri fyllning. Här kan du variera med de förberedda ingredienserna precis som du vill. Lägg inte på för mycket bara, rullen ska ju gå att rulla ihop.

Förslag på kombinationer:

 • Avokado, lax, gurka och omelett.
 • Crabstick, morot, avokado.
 • Tonfisk, morot, gurka, omelett.

Rulla ihop rullen och fäst den sista biten sjögräs med lite vatten. Rulla först in fyllningen, tryck ihop och jämna ut. Fortsätt sedan rulla, långsamt och med tryck så att rullen blir tät. Man får in tekniken ganska snabbt, tänk bara på att ta det lugn och att använda bambumattan till din hjälp så mycket som möjligt. För rullen med riset utanför gör man såhär: Lägg platsfolie ovanpå bambumattan, täck plastfolien med ett tunt lager ris, lägg på ett ark sjögräs, fyllningen och rulla ihop. Garnera utsidan med sesamfrön.

Låt rullarna vila en stund innan du skär dem i bitar, skär med en vass blöt kniv och tvätta den efter varje rulle. Servera bitarna med soyasås, wasabi och inlagd skivad ingefära.

-english-

Filling

 • 1 pkt, 10 sheets of toasted seaweed – nori
 • 1 tube of wasabi
 • 1 bottle of soy sauce (Kikkoman)
 • 1 avocado
 • 1/2 cucumber
 • 2 carrots
 • 1 pkt crabsticks
 • 1 can of tuna
 • sesame seeds
 • mayonnaise
 • 200g smoked salmon or raw (raw needs to have been frozen for at least 3 days)
 • 2 eggs + 1 tablespoon soy sauce + 1 tablespoon rice vinegar = fry a thin omelette

Cut all the vegetables into thin strips, as long as the seaweed sheets are. Fry the omelette, let cool and cut into strips. Place your bamboo mat, place a sheet of seaweed ontop of it and cover with a thin layer of rice, but save half a centimeter without rice at the top edge. The rice is easiest to spread out by fingers dipped in water. Add a thin string of wasabi and mayonnaise on the edge closest to you and add the filling of your choice. You can vary the ingredients prepared exactly as you want. Just take care not to add too much.

Suggested combinations:

 • Avocado, salmon, cucumber and omelette.
 • Crabstick, carrot, avocado.
 • Tuna, carrot, cucumber, omelette.

Roll up the roll slowly and carefully and attach the last piece of seaweed with a little water. You will get the technique pretty quickly, just remember to take it easy and to use the bamboo mat to help you as much as possible. For the roll with the rice on the outside: do this: Add a square of clingfilm on top of the bamboo mat, cover the foil with a thin layer of rice, place a sheet of seaweed on top, add the filling and roll up. Decorate the outside with sesame seeds.

Let the rolls rest for a while before you cutt them into pieces, cut with a sharp wet knife and wash it after each roll. Serve the pieces with soy sauce, wasabi and pickled ginger slices.

4 svar

 1. Alexandra Bengtsson

  Å vad fint det ser ut.. har alltid velat prova att göra sushi själv :)

  24 juni, 2012 kl. 18:09

  Svara
  • Tack :) Ja men testa, gör det tillsammans med en grupp vänner. Då kan alla testa och rulla och välja fyllning. Så gjorde jag första gången, gud vad vi skrattade!! Kommer ihåg att det var den tjejkvällen alla skulle ha en mustasch på sig, det var oxå en väldigt rolig grej :D

   24 juni, 2012 kl. 20:45

   Svara
 2. Ping: Sushikväll! « Gabriella´s MAT

 3. 0 comments

  Generally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great post.

  22 maj, 2013 kl. 06:05

  Svara

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 121 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com