– Visual Tastes –

Äventyr vid Grottor och Vinprovning på Vinfestival

Inte ens efter dessa fyra dagar har jag nu ett fint recept att lägga upp… ja vilken skam! Här kommer min ursäkt på vad jag har gjort istället för att pyssla i köket.

Igår åkte vi och en grupp vänner till Gnejna Bay på Maltas nordvästra kust. Därifrån följde vi en stig längs kusten ca en timme söderut, en stig som emellanåt försvann och vi fick klättra på stora klippor och gå igenom buskar för att ta oss fram. Svettiga och med sönderrivna ben så kom vi tillslut fram till en liten strand där vi kunde återhämta oss. Målet för dagen var en grotta som jag och mannen upptäckt när vi i våras gått en 4 timmars ”hoppa-fram-mellan-klipporna-promenad” eller det man kallar treeking, längst med den här kustremsan. En del av gänget stannade vid den här stranden medan resten av oss kämpade på till grottan. Sista hundra meterna fick vi ta av oss barfota och balansera på den hala sandstenskanten, vågorna var vildare än vid tidigare besök och mellan stegen sköljde de över fötterna på den smala stigen. En av killarna tappade fotfästet och när han halkade så skar en vass stenbit upp ett centimeterstort sår i hans stortå. Tack å lov så var det inte farligt djupt och slutade blöda ganska snart, men en handduk runt foten så kunde han fortsätta den sista biten mot målet. Nu var vi framme vid det sista hindret innan grottan, en ca fyra meters bred vattenkanal som vi behövde simma över för att nå fram. Denna kanal är en del av en annan djupare grotta, som gröps ur av havet som om en gigantisk borr gjort ett djupt hål i berget, ca 20 m djupt. Vattnet går ända in till grottans slut och det finns ingen kant att balansera på runt till andra sidan. Därför var ett dopp nödvändigt, men efter efter flera timmar i solen så ville alla bara kasta sig i vattnet. Problemet var vågorna, när man kasade sig ner till den hala kanten så sköljde de upp med förvånansvärd kraft, och var man inte beredd så drog de okontrollerat ner en i vattnet. Vi lade ner ryggsäckar med kläder och skor i så kallade dry-bags, och eftersom de flyter på ytan så hjälpte de oss att ta oss över vattnet.  Detta var belöningen:

Bilden är ifrån dagen när vi först hittade grottan, igår var vattnet inte alls lika lugnt. Dock så bryts vågorna emot klippor i vattnet framför grottan, så det var möjligt att vila sig på kanten av grottan utan att bli blöt. Här och på den lilla steniga stranden spenderade vi dagen med medhavd matsäck, sol, bad och snorkling.

På kvällen samma dag besökt vi Marsovins vinfestival som hölls i Hasting’s Gardens i Valletta, Maltas huvudstad. Trädgården är stor och sträcker sig längsmed murkrönet på Vallettas norra sida. Hela Valletta är uppbyggt med höga skyddade murar och med omgivande fort ifrån 1500-talet.

Vid entrén köpte man 14 kuponger för 10 euro / person och fick ett vinglas som synes ovan. Sedan fick man gå runt i trädgården där Marsovins alla viner fanns representerade, man kunde ”köpa” en provsmakning, ett glas eller en flaska för sina kuponger. Självklart så kostade de dyrare och godare vinerna fler kuponger, men en provsmakning var så mycket som ett halvt glas och även för de fina vinerna så kostade de 2-4 kuponger, så vi gick runt och testade de som man vanligtvis tycker är lite dyra att köpa.  Jag tyckte det var väldigt intressant, men hade önskat mer information om vinerna. I stånden fick man bara se namnen, och druvan kunde man bara se på flaskorna när man var framme i kön och skulle beställa. En broschyr om vinet: druva, blandning, vingård, ålder, lagring etc. skulle varit jätte intressant att läsa om.  Menmen, får väl gå in på deras hemsida om inte annat. Marosvin är en maltesiskt vinproducent och vinet framställs främst ifrån maltesiska druvor.

Trädgården var utöver vinstånden full av matstånd, två band spelade och vacker belysning gav kvällen en mycket fin stämning. Ett av banden spelade blues och vem om inte en kollega till mig lirade på gitarren och sjöng.  Så grymt duktig, det var riktigt bra!

En mycket bra dag :)

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 121 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com