– Visual Tastes –

Fullkorns Focaccia med Pumpafrön

Det enda jag hade hemma i mjölväg igår var 200g vetemjöl och 200g grahamsmjöl, och jag ville göra en focaccia. Så jag testade, tänkte att det borde bli ätbart, och en nyttigare variant av focaccia är verkligen behövligt. Jag hade lite frön hemma också, så de åkte på och efter att brödets bakat så vart de riktigt fint, om jag får säga det själv! Å nu är det smakat också, men philadelphiaost, skinka och tomat, och det blev en riktigt god macka. Focaccia verkar inte gå att misslyckas med, det blir alltid saftigt och smakrikt. Detta ska jag definitivt göra på nästa buffé eller middag. Inget jobb med degen heller, den bara rörs ihop och jäser så är det klart! Hoppas nästa middagsfest blir en kräftskiva, åh vad sugen jag är på det nu :)

  • 200g vetemjöl
  • 200g grahamsmjöl
  • 300 dl vatten
  • 25g jäst eller 2 råkade tsk torrjäst
  • 0,5 + 0,5 dl olivolja
  • 2 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • en handfull pumpafrön
  • 2-3 msk seasamfrön
  • havssalt

Om du använder torrjäst så blanda ner det i mjölet tillsammans med socker och salt, häll på ljummet vatten och olja, blanda till en klibbig deg. Om du använder färsk jäst så hetta upp vattnet till 37 grader = fingervarmt, blanda ner olivolja, socker, salt och jäst. Låt jästen smälta och rör sedan ner blandningen i mjölet. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min, med torrjäst 60 min. När denna första jästid är klar så häll över degen direkt på ugnsplåten på ett bakplåtspapper. Blöt fingrarna och tryck ut degen tills den är ca 0,5 cm tjock. Tryck ner fingertopparna i degen och gör den full av gropar, låt den sedan jäsa i ytterliggare 30 min. Sätt på ugnen så att den nått 200 grader tills brödet jäst klart. När de 30 min har gått så ringla över olivolja, sprid ut fröna och salta. Grädda i ugnen  ca 20 min till brödet fått en fin yta.

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 120 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com