– Visual Tastes –

Lyxig Räkpasta med Saffran, Tomater, Vitt Vin & Dill

Jag är ingen expert på skaldjur och fisk, inte alls. Jag tycker väldigt mycket om lax, i alla former. Brukar även laga torsk ibland, men där tar listan slut… Jag tycker fisk är spännande men det är svårt att börja äta något man inte är van vid. Det får bli min nästa mat-relaterade utmaning, att lära mig tillaga och äta mer fisk! Det tråkiga är att så många fiskarter är hotade av överfiske vilket påverkar hela havets ekosystem. Jag har sett flera filmer och dokumentärer som visar denna mörka sida av de fina fiskfiléerna vi hittar i vår matbutik. De brukar få mig att inte vilja äta fisk någonsin igen, men man kan ju faktisk köpa fisk som fiskas på ett hållbart sätt. Eller odlad, men jag har hört en del negativt om det också, hur det påverkar omgivningen och hur fodret till den odlade fisken framställs.

Denna gången testade jag något nytt med skaldjur! Jag kollade runt på olika recept först och gjorde sedan min egna variant, och det blev mycket gott. Inte heller var det komplicerat och inte många ingredienser behövdes, det var endast det dyra saffranet som tog emot lite att köpa. Jag köpte 0,4 g för 5 euro, är det så dyrt i Sverige med? Känns ganska orealistiskt för alla julbak man vill använda det till. Pastan blev verkligen en succé och vi var så taggade på den att vi glömde det vita vinet i kylen… Nu precis innan jag ska tillbaka till Sverige har mina tankar varit för mycket på allt annat än nuet. Men väldigt snart, faktiskt imorgon natt å kommer vi landa i Skavsta och sedan blir det Sverige semester i två veckor! Ska bli underbart, hoppas på uppehåll så att man kan grilla mycket och så vill jag ha kroppkakor! Här kommer receptet på pastasåsen:

Till 4 personer

 • ca 400g MSC-märkta räkor
 • 0,5g saffran
 • 1 stor hackad schalottenlök
 • 2 hackade vitlöksklyftor
 • 1/3 finhckad röd chili
 • 2 grönsaks- eller fiskbuljonger
 • 400g hela skalade tomater
 • 1,5 dl grädde
 • 2 dl vitt vin
 • ett knippe dill

Fräs schalottenlöken i smör tills den blivit mjuk. Om du använder räkor så fräs även chilin och vitlöken nu. Rör ner saffranet och låt det fräsa med en stund, häll på vinet och låt det koka i ca 10 min. Ta fram tomaterna under tiden och dela dem i fyra delar, gör detta i en bunke så att tomatsaften inte hamnar över hela köket ;) Rör ner tomaterna, grädden och buljongen i såsen och låt det koka ihop. Jag testade buljongen som säljs som en gelé, och den gav riktigt god smak! Smaka av med salt, svartpeppar och finhackad dill. Lägg i de färdigkokta räkorna precis innan servering. Om du köpt råa tigerräkor som jag så förbered dem på detta vis när såsen kokar ihop. Hetta upp en panna med olivolja, stek vitlöken och chili en stund och lägg sedan ner de råa räkorna. Fräs dem tills de blivit röda och krymp ganska mycket, ca 5min. Smaka en bit så vet du om de är klara, köttet ska vara vitt och fast rakt igenom. Lägg sedan ner dem i såsen och servera.

2 svar

 1. Hanna J

  Hej, Det ser ut som ett jättefint recept. Tyvärr måste jag inflika att tigerräkor är en av de största bovarna inom havsmat, i vilken form du än köper dem. Se http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mona/2011/10/03/undvik-ekologiska-jatterakor-ocksa/
  Vill inte förstöra din aptit men det verkar som att du är intresserad av hållbar konsumtion.

  17 oktober, 2012 kl. 20:27

  Svara
  • Hej! Tack för informationen, det var nyttigt att läsa. Ja, jag vill gärna köpa så mycket ekologiskt som jag har råd med (som student) och endast MSC-märkt fisk och skaldjur. Men ibland tycker man ett undantag inte spelar så stor roll, fast det gör ju det! Om alla bestämmer för sig för att BARA köpa MSC-märkt så skulle det göra en väldigt stor skillnad, för både människor och djur. Så nu kör vi på det! :)

   22 oktober, 2012 kl. 17:54

   Svara

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 121 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com