– Visual Tastes –

Rårakor med Västerbottenost med Fräscha Tillbehör

Frasig potatis som steks med en god ost och serveras med så goda tillbehör som löjrom, gräslök, rödlök och gräddfil…mmm!! Detta är en fantastisk förrätt och är man tillräckligt sugen så kan man enkelt äta sig mätt på endast denna rätt. Nu har jag dessutom bästa tipsen om hur du enkelt steker perfekta rårakor! Det är nämligen inte så lätt, tvekar man på metoden så kan de bli brända, el bara en mosig röra… å det vill man ju inte bjuda på. Så nedan beskriver jag tydligt den metod som vi kom fram till förra gången jag lagade denna rätt, det gick nämligen inte så bra till att börja med. Med tidspress och i ett kök fullt av folk är inte hur jag helst förbereder rätter till en middag, när jag lagar mat vill jag fokusera på maten och ha lugn och ro. När jag då började steka mina rårakor så började det ryka lite oroväckande och alla kom med egna tips på hur jag skulle göra. Jag hade gjort detta innan men eftersom det var flera år sedan så kände jag mig inte så självsäker på om jag gjorde rätt, och nervösare blir man ju när gästerna redan är på plats och ingen tid till att testa runt finns. Då tog min fina vän Jens tag i stöket och med hans råd så kunde vi snart njuta av perfekta rårakor, under en kväll mellan sommar och höst tycker jag de är precis vad man vill ha!

Till 10 rårakor

 • 1 kg skalad potatis
 • 1 finhackad gul lök
 • 400g riven västerbottenost
 • 1 tsk salt
 • smör till stekning
 • 2 burkar löjrom
 • 1 finhackad rödlök
 • 1 kruka finhackad gräslök
 • 5 dl gräddfil
 • svartpeppar till servering

Tillbehören kan förberedas i förväg och sedan förvaras i kylen, rårakorna rekommenderar jag dock att steka när gästerna har kommit. De är godast varma och tappar sin krispighet om man håller dem uppvärmda en längre tid. Riv potatisen i en matberedare, det ska bli ganska grovrivet och inget mos som när man gör raggmunkar. Lägg sedan potatisen i en sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt. Blanda därefter potatisen med löken, osten och saltet i en bunke. Smält smöret i en stekpanna, du kan använda två stekpannor så går gräddningen snabbare, och håll värmen på medel/hög. Klicka ut några matskedar av potatisröran på plåten och forma till en cirkel, jag gjorde tre samtidigt i varje stekpanna. Nu till det viktiga, bli inte rädd om rårakorna börjar ryka eller börjar få mycket färg på undersidan. De ska stekas länge på första sidan och inte vändas förrens de slutat ryka, alltså när allt vatten avdunstat och undersidan är fint gyllenbrun. Du kan kika då och då så att de inte bränns, men kom ihåg att de behöver värme för att bli krispiga och ska få mycket färg. När du tillslut vänder dem så ska hela rårakan vara ihopbakad och ha en fast form, därefter behövs bara stekning tills ovansidan också fått färg och blivit krispig, sedan är de klara. Garnera rårakorna med tillbehören och avsluta med nymald svartpeppar.

2 svar

 1. MMK

  Mycket gott ska laga detta till min flickvän när hon kommer hem ifrån jobb:) fast med stekt fläsk istället. Tack för tipset

  25 februari, 2013 kl. 22:15

  Svara
  • Varsegod! Hoppas hon blir glad :)

   26 februari, 2013 kl. 12:53

   Svara

Kommentera Avbryt svar