– Visual Tastes –

Kalvstek med Gräddsås och Potatis

Här har vi en finfin söndagsmiddag á la Per Moberg! En kalvstek skulle tillagas här hemma och vilka recept kan man lita till när det gäller svensk husmanskost om inte Moberg. Vi alla här hemma älskade såsen … sås och potatis är det bästa! När jag var liten brukade jag blanda ner både mosad potatis och sallad i en massa sås och äta tills jag nästan sprack, det var söndagsmiddag det! Nu njuter jag även av det möra köttet, men att mosa potatisen i såsen, vem kan motstå det!?

 • 800 g kalvstek
 • 2 st morötter
 • 2 st gula lökar
 • 1 del purjolök
 • 3-4 st lagerblad
 • svartpeppar
 • salt
 • smör till stekning
 • 0.5 dl tomatpuré
 • 3-4 st ansjovisfiléer
 • 3 msk svartvinbärsgelé
 • 4-5 dl vispgrädde

Salta och svartpeppra köttet runt om. Smält en klick smör i en stor gryta, jag tycker gjutjärnsgrytor är bäst till denna slags matlagning. Bryn köttet runt om och skala och hacka grönsakerna i bitar under tiden. Bryn grönsakerna vid sidan om steken, lägg i tomatpuré och lagerblad och fyllt sedan upp med vatten så att det precis täcker steken. Låt steken puttra med lock i 30 min, lägg i ansjovisen och  låt den sedan fortsätta sjuda tills steken nått en innetemperatur på 60 grader. Vid denna temperatur, som kommer stiga med ca 3-5 grader när steken tagits ur grytan, är steken inte rosa men fortfarande saftig. Vill man ha steken rosa så rekommenderar jag att ta ut den redan vid 50 grader. Låt steken vila på en tallrik och reducera skyn, låt den koka häftigt i minst 15 min. Häll sedan i grädden och smaka av med gelé, salt och svartpeppar. Om du vill sila bort lökbitarna så gör det innan du häller i grädden. För tjockare sås, red med maizena eller några matskedar mjöl upplöst i vatten. Servera med potatis, broccoli och svartvinbärsgelé.

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 120 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com