– Visual Tastes –

Kräftpaj med Västerbottenost och Dill

För några veckor sedan hade vi en stor fest här hemma och närmare 30 personer var bjudna. Vi kom fram till att pajer skulle bli perfekt buffé mat tillsammans med en pastasallad, en grönsallad och focacciabröd. 5 pajer gjordes: västerbottenostpaj (recept kommer), min svamp- och fetaostpaj, medelhavspaj, denna kräftpajen och en med samma recept fast med räkor. Mamma, jag och mormor spenderade en mycket kul dag i köket för att fixa pajerna och alla tillbehören. Det var så mycket roligare att fixa detta tillsammans än stressa på egen hand, och eftersom det var olika pajer, sallader osv. så gick samarbetet och arbetsfördelningen lätt. Jag hade nästan roligare i köket under dagen än på själva festen. Min mormor som har varit kokerska har mycket erfarenhet och kunskap kring matlagning och jag känner mig lyckligt lottad som får ta del av den. Jag tror vi alla känner att hur bra man än är på att kombinera smaker och ingredienser så kan vissa kunskaper inom matlagning endast fås av övning, övning och övning. Men om jag kan snappa upp några tips och knep ifrån mormor så är det guld värt!

Känns lite överflödigt att säga men självklart, självklart så blev denna pajen mycket god!! Receptet har mamma hittat i en tidning, i urklippet hette den ”Gunillas kräftpaj med västerbottenst och dill”

 • 1 burk kräftstjärtar eller räkor, ca 300g avrunna
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 msk dillfrön
 • 150g smör
 • 2 msk kallt vatten
 • 3 ägg
 • 1,5 dl mjölk
 • 1,5 dl grädde
 • 1 knippa finskuren dill, alternativt persilja
 • 1/2 krm cayennepeppar
 • salt och svartpeppar
 • 1,5 dl riven västerbottenost

Blanda ihop mjöl, smör, salt, vatten och dillfrö till en deg. Låt vila en stund i kylen och tryck sedan ut i en form. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 min i 225 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, dill och kryddor. Fördela kräftstjärtarna i pajskalet, täck med den rivna osten och häll över äggstanningen. Grädda i 25 min i 225 grader.

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 120 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com