– Visual Tastes –

Rådjurssadel med Rödvinssås och Potatisgratäng

Detta recept på rådjurssadel hittade jag i Per Mobergs bok Moberg jagar och lagar, när det gäller husmanskost och att tillaga vilt så litar jag främst på honom. Är sugen på att skaffa hans nya bok Husmanskost! Filéerna som finns på undersidan av rådjurssadeln är det bästa köttet på rådjuret, helt otroligt mjukt och mört. Vi har en hel familj rådjur som nästan varje dag besöker åkern framför vårt hus – de är så vackra att se i det vilda. Detta rådjuret som jag tillagade hade varit med i en bilolycka och min pappa hjälpte till att ta ur och slakta det, något jag skulle vara intresserad av att se hur det går till. Att äta vilt är ju ändå det bästa om man ska äta kött, vilt och närproducerat så vet man vart köttet kommer ifrån och att djuret har mått bra – som det ska vara!

Receptet är på 4 personer men jag tycker lätt man kan vara 6 stycken och dela på en rådjurssadel

 • 1 rådjurssadel (1,2-1,5 kg)
 • 50g rumstempererat smör
 • salt och vitpeppar
 • 1 gul lök
 • 1 morot
 • 100g rotselleri
 • 2 msk tomatpuré
 • vatten
 • 1 dl rödvin
 • 2 lagerblad
 • 1/2 tsk torkad timjan
 • 5-6 enbär

Sås

 • rådjursfond (kommer skapas i tillagningen)
 • 1 msk svart eller röd gelé
 • salt och vitpeppar
 • ev. maizena redning

Värm ugnen till 175 grader. Putsa sadeln ifrån hinnor och gnid in den med smöret. Salta och peppra ordentligt. Skala och skär rotfrukterna och löken i bitar. Lägg dem i en ugnsform och lägg rådjurssadeln ovanpå, bensidan nedåt. Stek i ugnen tills köttet har nått temperaturen 65-70 grader, det tar ca 35-40 min. Vid 70 grader så är köttet inte längre rosa, så önskas det ta ut den vid 62 grader. Ta ut köttet ur ugnen och låt svalna med köttsidan nedåt. Skär sedan ut inner- och ytterfiléerna. Värm ugnen till 250 grader. Hacka benet från sadeln i några bitar och lägg dem i ugnsformen med grönsakerna. Klicka på tomatpuré och rosta högt upp i ugnen i 5-10 min. Akta så det inte bränns. Häll sedan en kopp vatten i formen och vispa ut allt ifrån formen och häll ner det i en kastrull. Häll i vinet och ytterliggare vatten tills allt är täckt. Tillsätt lagerblad, timjan och enbär och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 30 min under lock. Sila av och reducera fonden till en tredjedel. Smaka av med gelé, salt och peppar. Red med maizena och om man önskar så passar en skvätt grädde bra i såsen. Inför serveringen: Skär filéerna i 1-2 cm tjocka skivor och värm några minuter i ugn eller micro. Häll het sås över dem och servera med potatisgratäng och gelé.

Mobergs potatisgratäng – 4 personer

 • 6-7 (800g) stora fasta potatisar
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 2 1/2 dl grädde
 • salt och vitpeppar
 • 1 dl stark riven ost

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatis och lök och lägg i en tjockbottnad kastrull. Pressa i vitlöken och häll i mjölk och grädde. Koka upp långsamt, sjud i 10-15 min tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. Häll allt i en ugnsform och strö över ost, gratinera tills gratängen fått en gyllene färg, ca 5-10 min.

2 svar

 1. Ping: Praktiskt och stilrent är min melodi | Min lyckoweb

 2. Morberg

  Morberg – Jagar o lagar ?

  28 april, 2013 kl. 16:40

  Svara

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 121 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com