- Visual Tastes -

En Nyårsmeny & Glad Fortsättning!

Vi hade en jättetrevlig nyårsafton! Mycket god mat, mycket gott att dricka. Hoppas ni hade det lika bra :) Jag önskar er ett riktigt gott 2013!!

Nyårsmenyn på vårt bord blev:

Räksoppa med Sparris & Dill – Vitt vin: Black Tower
Ravioli med Valnötter & Päron – Madeira Fine: Vintry´s
Biff Wellington med Madeirasås & Potatisgratäng – Rött vin: Misiones D Rengo, Maipo Valley 2010
Fryst Cheesecake med Hallon – Mouserande vin: Chapel Hill, Sparkling Chardonnay

IMG_9688-2Räksoppa med Sparris & Dill - Förrätt till 4 personer

 • 1 stor morot, grovt riven
 • 2 schalottenlökar, hackade
 • 1 msk tomatpuré
 • 5 dl vatten
 • 1 dl vitt vin
 • 1 dl creme frachié
 • 150g mjukost med kräftsmak
 • 3 msk hummerfond, fiskfond går också bra
 • 1/2 knippe sparris, skärda i små bitar
 • 1 burk skalade räkor MSC-märkta
 • några kvistar dill
 • chayenne peppar
 • salt

Fräs löken och moroten i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpuren, vatten, vin och fond, låt det koka i några minuter. Blanda i creme fraiche, mjukost och sparris. Låt koka upp och mskasätt med lite finhackad dill, salt och chayenne peppar. Rör ner räkorna strax före servering, så att de blir varma.

PastabakRavioli med Valnötter & Päron

Pasta efter Leila Lindholms recept, det blir ca 25 ravioli. Du behöver en pastamaskin till detta eftersom degen är väldigt hård och behöver bli väldigt tunn. Första gången tar det ganska lång tid att komma på hur man gör, så ha en eftermiddag fri till pastabaket. Det är lite trixigt men ändå kul, särskilt om man gör det tillsammans.

 • 5 dl durum vetemjöl
 • 4 ekologiska ägg
 • polentamjöl till plåten – jag glömde skaffa detta men det gick bra att mjöla med durumvetemjölet

Mät upp mjölet och lägg det på ett bakbord/skärbräda. Gör en grop i mitten och fyll det med äggen. Blanda ihop mjölet med äggen försiktigt med en gaffel, och knåda i ca 10 min till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 min. Dela sedan degen i fyra bitar, låt alla utan en bit vara kvar i kylen. Platta till biten med händerna och kör den igenom pastamaskinens tjockaste nivå medans du vevar. Platta ut biten mer och mer genom pastamaskinens alla nivåer. När du har ett ark som är bladtunnt, skär ut runda bitar ifrån det och lägg dem på en mjölad plåt. Lägg ut 1 tsk fyllning i mitten på cirklarna, pensla med vatten på ena halvan och vik ihop till en halvcirkel. Tryck ut all luft och tryck försiktigt ihop pastan. Pastan ska kokas i 2-3 min  saltat vatten. Ska den inte kokas direkt, sätt in pastan i kylen MEN lägg dem INTE på varandra, då smälter allt ihop till en klump. Detta hände mig så därför har jag oturligt nog inga bilder på resultatet. Men jag lärde mig iaf av misstaget så undvik det nu! :) Servera pastan med riven parmesanost, olivolja, balsamvinäger creme, salt och svartpeppar. Vi kokade den stora klump som min stackars ravioli smält ihop till men den goda smaken fanns är ändå :)

Fyllning – mitt egna recept

 • 150g rostade valnötter
 • 250g rikotta
 • 2 msk olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 stort hårt päron, skalat
 • salt & svartpeppar

Mixa nötterna i en matberedare tills de är finhackade. Mixa även päronet och vitlöken. Blanda allt med rikottan och olivoljan, smaka sedan av med rikligt med salt och svartpeppar.

IMG_9718Biff Wellington med Madeirasås & Potatisgratäng

 • Biff Wellington gjordes efter Gordon Ramseys recept & YouTube video
 • Madeirasås efter Per Mobergs recept
 • Potatisgratäng med vitlök och västerbottenost

Vi tog ut köttet när det hade en innertemperatur på 53 grader. När det sedan vilat i 10 min så hade den gått upp till 58. Köttet var väldigt råsa, lite blodigt och smalt i munnen. Helt fantastiskt. Köttet går att förbereda innan gästerna kommer, låt det bara vila i kylen i smördegen. Sedan tar det ca 30 min i ugnen, och med en köttermometer kan det inte gå fel. Vinet vi drack till, Misiones D Rengo, Maipo Valley 2010, är mitt nya favoritvin. Det har en tydlig smak av svarta vinbär med inslag av choklad och vanilj. Ljuvligt.

Frusen Cheesecake med HallonFryst Cheesecake med Hallon

Här har ni mitt recept till denna enkla och goda cheesecake, efterrätten var min brors val och därför blev det hans favorit :)

Vanligaste maten idag ska vara pizza! Är det vad ni kanske äter just nu?? Vi ska strax äta flygande jakob. Nyårsdagen verkar vara snabbmat/hämtmats dagen nummer 1! Jag förstår varför, efter all mathets igår vill jag bara vila i soffan med Sagan om Ringen :)

Kram på er

Gabriella

About these ads

3 svar

 1. En Smak Av Karin

  Wow! Vilken smarrig meny! :-) Beef wellington har jag länge velat testa men det har inte blivit av. Det ser himla gott ut! :-) Trevlig blogg också!

  2 januari, 2013 kl. 19:54

  Svara
  • Tack! Ja det blev verkligen jättegott :) Jag trodde att biff wellington mest var överskattat, det var min bror som insisterade på rätten, men den var precis så god som alla skryter med. Köttet blir mört och saftigt, smördegen krispig på ovansidan och smakrik av köttsaften på undersidan. Ha en fin dag!

   3 januari, 2013 kl. 12:01

   Svara
 2. Ping: Rikottabollar med Valnötter & Päron tillsammans med en Senapsvinegrätt « Gabriella´s MAT

Kommentera Avbryt svar

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 119 andra följare

Skapa en webbplats med WordPress.com