– Visual Tastes –

Krämig Kycklinglasagne med Soltorkade Tomater & Timjan – Creamy Chicken Lasagna with Sundried Tomatoes & Thyme

IMG_9838

IMG_9846

God Morgon!

Hoppas ni har en trevlig söndag.  Jag ska strax sätta mig med ekonomiböckerna, så det blir mindre roligt. Jag har städat, fixat, ja gjort allt för att skjuta upp det ;) Ser fram emot nästa helg då den här hemskt jobbiga tentan kommer vara gjord. Något positivt då… Jo! Jag har skaffat ett macroobjektiv! Canon 50mm f/2.5 kom hem i fredags. Jag har planerat att köpa ett eget objektiv i evigheter men det har varit så svårt att bestämma sig, särskilt på en studentbudget. Först var planen att jag skulle köpa ett zoom-objektiv, för att kunna använda det till både matfotografering och vanliga saker som landskap, porträtt osv. Hittills har jag använt min killes 24-105mm f/4 och varit jättenöjd med det. Enda minuset har varit att man inte kan komma så nära, och jag har alltid varit sugen att testa macrofoto. Så nu valde jag tillslut ett macroobjektiv som man fortfarande kan använda till annat också. Ska bli så kul att se vad det kan göra! Jag hoppas det går upp mot mina höga föräntningar :)

Nu till maten!

Detta var första gången jag testade kycklinglasagne, och jag hade nog en släng av nybörjartur för OJ så gott det blev! Såsen blir krämigt smakrik och passar perfekt ihop med pasta. Jag får väl erkänna att smaksättarna är en beprövad favoritkombination sedan innan :) Vad kan egentligen bli fel med dessa medelhavssmaker!? Jag gillar verkligen att man bara blandar ihop allt i en gryta och att man slipper göra en extra bechamelsås, som till vanlig lasagne. Jag fixade nog ihop den här på 40 min, så på en timme har du en lyxmiddag. Nästa gång jag bjuder hem folk på mat, så ska jag definitivt laga den här :)

Krämig Kycklinglasagne smaksatt med Timjan & Soltorkade Tomater

Till en liten form, för ca 3-4 pers

 • 3 st x 3 lager hårda lasagneplattor
 • 2 kycklingfiléer
 • rapsolja till stekning
 • 100g champinjoner
 • 1 gul lök
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1/4 kruka färsk timjan
 • 1/2 dl soltorkade tomater
 • 1 hönsbuljong
 • salt & vitpeppar
 • 3 msk mjöl
 • 2,5 dl matlagningsgrädde
 • 2 dl mjölk
 • riven ost till gratinering

Större form till 6 pers

 • 6 st x 3 lager hårda lasagneplattor
 • 4 kycklingfiléer
 • rapsolja till stekning
 • 200g champinjoner
 • 2 gul lök
 • 2 stor vitlöksklyfta
 • 1/2 kruka färsk timjan
 • 1 dl soltorkade tomater
 • 3 hönsbuljong
 • salt & vitpeppar
 • 6 msk mjöl
 • 5 dl matlagningsgrädde
 • 4 dl mjölk
 • riven ost till gratinering

Skär kycklingen i så små bitar som du kan. Bryn den försiktigt i lite rapsolja och lägg den sedan åt sidan, kycklingen ska få lite färg men fortfarande ha ett mjuk utsida. Mixa lök, svamp och timjan i matberedare eller hacka smått för hand. Stek tillsammans i en gryta på medelvärme, löken ska bli mjuk och svampen ska vattna av sig. Stek i 10-15 min tills du märker att svampen inte längre vattnar av sig. Ta blandningen av plattan och rör ner mjölet. Häll på lite av mjölken och ställ gryta på värmen igen. Rör hela tiden noggrant i botten så att blandningen inte bränner vid. Häll på all mjölk och grädde lite i taget, så att du kan röra bort alla klumpar och få en jämn smet. Hacka tomaterna smått och blanda i, smula även ner hönsbuljongen och blanda i kycklingen. Låt såsen koka en stund och smaka sedan av med salt och vitpeppar. Börja med ett lager plattor i din form, varva sedan kycklingsåsen med plattor 3 eller 4 gånger och avsluta med sås. Strö över riven ost och grädde i 200 grader i ca 20 min. Låt vila en stund efter ugnen, garnera med lite timjan och servera sedan med en god sallad.

-English-

Good Morning!

Hope you have a nice Sunday. Soon I have to open my books of economics and start studying, which will be less fun. I have cleaned, fixed, well… done everything possible to postpone it ;) Looking forward to next weekend when this terribly difficult exam will be done. Do I have something positive to share aswell? Yes actually! I’ve bought a macro lens! Canon 50mm f/2.5 – it came home last Friday. I have planned to buy a lens of my own for ages but it has been so hard to decide, especially on a student budget. First, the plan was that I would buy a zoom lens, in order to use it for both capturing food and ordinary things like landscapes, portraits and so on. So far I have used Gil’s 24-105mm f / 4 and been happy with it. The only negative thing with that lens is that you can not get as close, and I’ve always been wanting to try macro photography. So now, I chose to end a macro lens that can still be used for other things as well. It will be so fun to see what it can do! I hope it will exceed my expectations :)

Now about the food!

This was the first time I tried making a chicken lasagna, and I probably had beginner’s luck cause WOW how good it became! The sauce is creamy, tasty and fits perfectly with pasta. I have to admit that the flavors are a proven favorite combination since before :) What can really go wrong with these Mediterranean flavors!? I really like that you just mix it all together in a pot and that you do not make an extra bechamel sauce, as for regular lasagna. I got this one together in 40 minutes, so in an hour, you have a very tasty dinner. Next time I invite friends home for dinner, this is what I will make!

Creamy Chicken Lasagna Sundried Tomatoes & Thyme

For a small form, for about 3-4 persons

 • 3 pcs x 3 layers lasagna pasta
 • 2 chicken fillets
 • rapeseed oil for frying
 • 150g mushrooms
 • 1 onion
 • 1 large clove of garlic
 • 1 small bunch of fresh thyme
 • 1/2 dl sun-dried tomatoes
 • 1 cub chicken broth
 • salt & white pepper
 • 3 tablespoons flour
 • 2.5 dl single cream
 • 2 dl milk
 • grated cheese

Larger form to 6 pers

 • 6 x 3 layers lasagna pasta
 • 4 chicken fillets
 • rapeseed oil for frying
 • 300g mushrooms
 • 2 yellow onion
 • 2 large garlic cloves
 • 1 bunch of fresh thyme
 • 1 dl sun-dried tomatoes
 • 2 cubs chicken broth
 • salt & white pepper
 • 6 tablespoons flour
 • 5 dl single cream
 • 4 dl milk
 • grated cheese

Cut the chicken into very small pieces, as small as you can cut it. Then fry the chicken lightly in rapeseed oil and put it aside, the chicken should get some color but still have a soft exterior. Mix onions, mushrooms and thyme in a food processor or chop by hand. Fry it together in a saucepan over medium heat, the onions should become soft and the liquid of the mushrooms should cook away. Take the pot of the heat and stir in the flour. Pour in a little milk and set the saucepan on the heat again. Stir constantly carefully at the base so that the mixture does not burn. Pour in all the milk and cream a little at a time, so you can whisk away any lumps and make a smooth batter. Chop the tomatoes and mix in, also add the chicken broth and the chicken. Let the sauce boil for a while and then taste with salt and white pepper. For the uven tray – Start with a layer of lasagna pasta, then put the chicken sauce ontop and do 3 or 4 layers like this, finish with sauce. Sprinkle with grated cheese and cook in 200 degrees for about 20 minutes. Let rest for a while after the oven, garnish with some thyme and serve with a fresh salad.

Kycklinglasagne

6 svar

 1. Emmy

  Jag använder mest mitt objektiv som är 35 mm f/1,8 till matbilderna, men är sugen på ett 85 mm för att kunna ta bättre bilder på barnen. Men det är ju det där med pengar… Slog för något år sedan sönder mitt zoomobjektiv och köpte då först detta fasta och för en tid sedan ett nytt zoom. Så jag får bärga mig lite.
  Lasagnen låter jättegod. Likaså din lökpaj som jag spanade på för någon dag sedan.

  13 januari, 2013 kl. 22:43

  Svara
  • Det finns ju så mycket tillbehör som man vill ha och olika objektiv men allt är ju så dyrt.. jag hoppas detta blir bra, måste kanske skaffa en blixt för att det ska bli tillräckligt ljust och skarpt dessa mörka månader.

   Lasagnen blev helt otippat bland den godaste kycklingrätt / pastarätt i testat, ska nog göras igen snart :)

   14 januari, 2013 kl. 16:32

   Svara
 2. Pontus @Receptbyrån

  Såg väldigt intressant ut måste jag säga.

  14 januari, 2013 kl. 13:15

  Svara
  • Tack, ja rekommenderas varmt!

   14 januari, 2013 kl. 16:25

   Svara
 3. Malin Andersson

  Himmelskt god lasagne! Har gjort den flera gånger och tycker om den så mycket! TACK!

  19 september, 2013 kl. 10:44

  Svara
  • Vad kul att du tycker om den! :)

   19 september, 2013 kl. 13:53

   Svara

Kommentera Avbryt svar